Print PDF instruktion her
Gå til shoppen

Skulderens rotationsmanchet er en gruppe muskler og sener, hvis funktion er at stabilisere skulderen. Musklerne er relative små, men uhyre vigtige i alle bevægelser. Musklerne udspringer på skulderbladet og hæfter på overarmsknoglen på en måde, så de danner en "manchet", som giver skulderen sin stabilitet.

For at yderligere forklare vigtigheden af disse muskler, så forestil dig at skulderleddet er ligesom en golfbold, som ligger på en golf-tee. Leddet giver armen stor bevægelighed, men er samtidig et relativt ustabilt led. Rotationsmanchetten er stabilisatoren i leddet. Mange tror at skade her kun sker for sportsfolk. Statistikker viser at skader er lige så hyppige hos folk, der ikke dyrker sport.

Skader i rotationsmanchetten involverer mange faktorer. Hyppigheden af skader stiger med alderen, da senerne degenererer, mens yngre personer med skader ofte er et resultat af overbelastning, ubalance i muskler eller dårlig biomekanik. Årsagen kan være fiberskader, overbelastning, hyper-ekstention eller fleksion af skulderen, dårlig afvikling af kast eller slag. Senerne kan flosse eller blive irriteret (inflammation), som er årsagen til smerte og/eller nedsat bevægelighed. En overrevet sene i manchetten kan være følge af et akut traume mod skulderen, men som oftest er det overbelastning af en eller flere sener/muskler. Især sportsgrene, hvor mange kast eller slag forekommer, er gode eksempler på problemer med rotationsmanchetten.

Smerter føles oftest omkring musklerne som er ansvarlige for rotation og løft, og især foran og udvendig på skulderen. Symptomer er smerte, svaghed, løftede skuldre og en nedsat bevægelighed. Smerten forværres med armen løftet over hovedet og/eller ude foran kroppen. Hvis skulderen "klikker" eller "låser", er det sjældent et problem i rotationsmanchetten. Det kan være indikation af en beskadiget ledlæbe eller en mulig fraktur.

Tidlig diagnose og behandling er essential for at undgå et langvarigt forløb og måske uhelbredelig skade. KT Tape kan bruges i helingsforløbet til at sikre stabilitet, øge cirkulation samt aflaste de overbelastede muskler. Efter aktivitet, køl området ned med is og sørg for ro. Det kan kombineres med smertestillende medicin (NSAID) for at slå eventuel inflammation ned. Når skaden er helet, bør styrketræning indgå i genoptræning af skulderen.